lørdag den 20. august 2011

Fordomme


Ethvert folkefærd har fordomme om dem. Danske unge drikker for meget, larmer og er racistiske, svenskerne vrøvler og har en bestemt frisure, mens kineserne er små, flittige og spytter meget. Men sjældent er der set er folkefærd, med så mange fordomme om sig, som grønlænderne:

Fordom #01: Grønlændere er ALTID fulde
Dette er nok den mest almindelige fordom om grønlændere. Vi har alle set grønlændere sidde i Mølleparken i Århus og drikke øl til langt ud på natten, for derefter at gå ned på værestedet på Nørregade for at sove rusen ud. Grønlændere der stadig bor i Grønland slipper heller ikke for denne fordom. På lønningsdagen tager de straks en taxa ned til den nærmeste Super Brugs for at købe øl, og efterlader gerne børn uvogtede. Midt på måneden tager de bussen derned, mens de sidst på måneden overhovedet ikke har råd til hverken øl eller mad. Er det virkelig nutidens Grønland? Drikker de mere end danskere? Og hvor stiv er grønlænderstiv egentligt?

Fordom #02: Grønlændere drikker KUN Guldøl
Denne fordom hænger ganske vist sammen med den første fordom, men jeg synes dog den fortjener et punkt for sig selv. Rygtet siger at de drikker det, da det er den billigste måde at blive fuld på, men passer det? Flere procenter for samme pris, er det vejen frem for grønlændere?

Fordom #03: Grønlændere tjener ALLE deres penge på at samle pant
Knallerter fyldte med plastposer med pant styret af en grønlænder, er ikke et uvant syn i Danmark. De kære flaskejægere har opdelt parkerne mellem sig, og er døgnet rundt på jagt efter lidt ekstra kroner at tjene. Lever grønlænderne i Grønland også af pant? Har de opdelt byen mellem sig, så hver får et lille areal at samle på?

Fordom #04: Grønlændere begår selvmord i et væk
Alle grønlændere er ulykkelige og derfor begår de selvmord! Om det er på grund af mørket eller for meget druk, det vides ikke. Er selvmordskoten virkelig højere i Grønland end i andre lande? Sandheden skal frem!

Fordom #05: Grønlændere har rådne tænder
Tandløse smil fra et skævøjet ansigt er hverdagssyn. Men hvordan kan det egentligt være, når tandlægen er gratis i Grønland? Er de meget tandlægeskræk? Findes der overhovedet tandlæger i bygderne?

Fordom #06: Grønlændere elsker at dræbe babysæler
Tilbage i 1980erne lavede Greenpeace en stor kampagne om, hvordan grønlænderne dræbte små babysæler med køller og skabte derved stor foragt for sælskind. Dette fik uheldige følger for det grønlandske fangersamfund, der mistede en masse penge, da efterspørgslen på sælskind forsvandt. Verden var imod denne inhumane måde at dræbe små uskyldige sæler på, og den dag i dag svirrer rygterne stadigt! Men hvad er sandheden?

Fordom #07: Grønlænderes eneste landtransport er slædehunde
Med billedet af en grønlænder kommer billedet af hundeslæder også ofte frem. Søde bamsede hunde der tonser over isen, trækkende på en stor slæde med en pelsklædt kusk med pisk. Er det hverdag på grønland? Og er slædehunde virkeligt så nuttede i virkeligheden, som de ser ud på billeder?

Fordom #08: Grønlændere er kriminelle og voldelige:
Der begås seks gange så meget vold på Grønland som i Danmark, og drabshyppigheden er også uhyggeligt meget højere. Rygterne siger, at det typisk er folk, der kender hinanden, der i en uenig stund slår hinanden ihjel. En historie går på, at der i en lille bygd langt oppe mod nord, boede tre mennesker. Den ene kom til at slå den anden ihjel og måtte derved i fængsel – så for en periode boede der kun en i bygden. Er kriminalitet stadig et problem? Og er det noget jeg kommer til at opleve i min hverdag i Nuuk?

Til dette indlæg er det vigtigt for mig at pointere, at det ikke er mine fordomme jeg har nedskrevet – blot noget, som nogen har hørt fra nogen, der kender én... I ved!

En typisk grønlænder, eller!?



Ingen kommentarer:

Send en kommentar